11 Mar
11Mar

AstraZeneca-vaccine sættes på pause indtil videre 

Frontpersonale, som allerede har fået 1. stik med AstraZeneca-vaccinen eller afventer at skulle have den, kommer nu til at afvente længere tid end forventet, før de kan blive vaccineret. 

Efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer vaccineret med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, sættes vaccinen nemlig nu på øjeblikkelig pause. De europæiske lægemiddelmyndigheder har desuden indledt en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen.

I Danmark er der indtil nu indberettet ét dødsfald med mistanke om vaccinen som baggrund. Vaccinepausen varer indtil videre i 14 dage, og Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen foretage en ny vurdering i uge 12. 

 Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause. Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca, udtaler Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Pause betyder ændringer i vaccineplanen
Pauseringen betyder, at der foreløbig ikke bliver vaccineret flere med tid til første vaccination med AstraZeneca-vaccinen. De, der allerede har fået 1. stik, kommer til at vente en rum tid på 2. vaccination.

– Vi er nået rigtigt langt med at vaccinere frontpersonalet i gruppe 4, men vi er ikke i mål. Jeg er meget ked af, at vi nu bliver nødt til at sige til det personale, der allerede har fået første stik, eller som allerede er booket eller inviteret til første stik, at de desværre må vente til senere på foråret eller forsommeren, før de kan blive færdigvaccinerede, uddyber Søren Brostrøm. 


Læs mere her