27 Feb
27Feb

I Storkøbenhavn driver Camilla Kirkeby fire store tandlægeklinikker med knap 60 ansatte. Hverdagen er som for de fleste andre klinikejere travl og udfordrende.

Alligevel finder Camilla Kirkeby tid til at hjælpe socialt udsatte med at få smilet tilbage. Det gør hun gennem Smil Igen Fonden. 

Det hele begyndte for otte år siden efter en samtale med en patient.  

- Jeg har i mange år haft en patient, der arbejder med socialt udsatte. Hun fortalte mig om de mange mennesker, hun er i kontakt med, som er fastlåst i en svær situation på grund af deres dårlige tænder. De kan for eksempel ikke komme ud af deres arbejdsløshed, fordi de er flove over deres smil. Det er skruen uden ende, fordi de mennesker ikke har midlerne til at få lavet deres tænder, men tænderne er samtidig det, der hæmmer dem i at leve det liv, de drømmer om. Derfor foreslog jeg min patient, at vi kunne indgå et samarbejde, hvor hun kunne udvælge de særligt hårdt ramte og sende dem videre til mig, og så kunne jeg gratis hjælpe dem med deres tænder, fortæller Camilla Kirkeby. 

I de første par år var hjælpearbejdet ikke formaliseret. Men det er det i dag. 

- Der er en gruppe mennesker, som simpelthen bliver tabt i (tand)sundhedsvæsenet. Det begynder måske allerede i barndommen, og så er de næsten tabt fra begyndelsen. De har ikke ressourcerne til at gå regelmæssigt til tandlæge, og så opstår problemerne. De koster samfundet mange penge, og nogle gange ligger løsningen lige for. Kunne de få fikset deres tænder, ville det løse flere af deres udfordringer, men reglerne for tilskud er alt for rigide, og puljerne er fordelt helt skævt, synes klinikejeren. 

undefined

Antallet af ansøgere er eksploderet  
I begyndelsen af december 2022 medvirkede Camilla Kirkeby i dokumentarudsendelsen ”Det tandløse Danmark”, som kan ses på TV2 PLAY, og som handler om uligheden i tandsundheden i Danmark. I dokumentaren kunne man følge Camillas arbejde med patienten Regitze, som fik rekonstrueret sit smil.

Efter udsendelsen er Camilla og hendes team blevet lagt ned af ansøgere. Camilla Kirkeby medvirkede i dokumentaren, fordi hun håber, at flere klinikker i resten af landet vil have lyst til at gøre som hende. 

- Der landede meget hurtigt 100 ansøgninger på mit bord i tiden efter udsendelsen. Ansøgninger, der kom fra hele landet. Det er ikke sjovt, for det betyder, at vi er nødt til at afvise mange, som ellers opfylder kriterierne, men vi tager max 15 patienter ind om året, for det er det, vi kan håndtere, fortæller Camilla Kirkeby.

Hvem skal løse et politisk problem?
Er det klinikejernes ansvar, at der er en stor ulighed i tandsundheden, og er gratis tandbehandling løsningen på et politisk problem? 

- Det er 100 % mig selv, der bestemmer, hvor meget arbejde jeg vil lægge i det her projekt. Hvor nogle måske samler ind for eller giver til velgørende organisationer eller donerer deres tid til at være frivillige i den lokale sportsklub, så har jeg valgt en anden vej, hvor jeg kombinerer min faglighed med frivilligt arbejde. Det giver mening for mig at bruge mit overskud på at hjælpe, siger Camilla Kirkeby, der håber, at dokumentaren giver andre lyst til at gøre som hende.  

Klinikejeren har dog ikke startet Smil Igen Fonden for at løse et politisk problem.

- Uligheden i tandsundhed kan næsten ikke blive dårligere, end den er lige nu. Heldigvis er det et område, der er fokus på, og jeg har – en måske naiv – forhåbning om, at der kommer nogle nye løsninger, der tager hånd om problemerne. Alt for mange mennesker får ikke den hjælp, de har behov for, konstaterer Camilla Kirkeby og fortsætter:   

- Jeg gør det først og fremmest fordi, jeg godt kan lide det. Jeg elsker mit arbejde og har fået foræret en gratis uddannelse, så det her er min måde at give noget igen på. Det giver mig en kæmpe glæde at hjælpe de mennesker, som har brug for en hjælpende hånd. Det er som at give en julegave, som man selv kan lide at give, og som man ved, at modtageren bliver glad for, fortæller Camilla Kirkeby.    

Har tidligere brændt fingrene 
I de otte år, Camilla Kirkeby har arbejdet med socialt udsatte, har hun løbende snævret feltet ind i udvælgelsen af ansøgere. 

- I dag tager vi ikke hjemløse ind. Det er vores erfaring, at de går fra stolen og tilbage til det samme liv, som de lever på gaden, og så er vores arbejde spildt. Vores udvælgelse af patienter er meget tillidsbaseret, men vi vælger generelt gerne personer, som af den ene eller anden grund ikke selv har ressourcerne til at få ordnet tænderne, fx fleksjobbere som ikke får i pose og sæk. Vi lægger i udvælgelsen stor vægt på, at man er indstillet på at komme til regelmæssige eftersyn efter endt behandling, fortæller Camilla Kirkeby. 

Et andet ansøgningskrav fra PLUS1’s side er, at ansøgere har fast bopæl i Region Hovedstaden eller i Region Sjælland. 

- Vi får rigtig mange ansøgninger, og nogle af de behandlinger vi tilbyder, kræver fremmøde på klinikken mange gange. Derfor giver det ikke mening, at vi udvælger patienter, der kommer langvejs fra, når vi har nok at tage af i vores eget lokalområde. De her mennesker har i forvejen flere barrierer, de skal overkomme, så transport skal ikke være en af dem, fortæller Camilla Kirkeby og tilføjer. Vi kan gøre en kæmpe forskel for de her mennesker. De kommer ind og er flove over deres tænder, men har ikke midlerne til at gøre noget ved det. Efter et behandlingsforløb får de igen mod på at smile og tør søge ud på arbejdsmarkedet, datingmarkedet, eller hvor de nu har følt sig hæmmet, fortæller Camilla Kirkeby.

 
Hvor kommer pengene fra? 
 
I TV2 dokumentaren ser vi Regitze få rekonstrueret sit smil til en pris af ca. 45.000 kr. Men hvad er det, der på ottende år får Camilla Kirkeby til at forære dyr tandbehandling væk gratis? 

- I nogle tilfælde kan vi hjælpe patienten med at søge om tilskud hos kommunen, hvis det er relevant, men oftest finansierer PLUS1 det hele, og det er der ikke planer om at lave om på. Ved at egenfinansiere midlerne styrer vi selv, hvem, hvor meget og hvordan, og sådan skal det blive ved med at være, afslutter klinikejeren.


For at søge om hjælp gennem Smil Igen Fonden skal man bo i Region Hovedstaden eller Region Sjælland. 

Derudover skal ansøgere svare ja til nedenstående spørgsmål for at søge: 

  • Mit smil begrænser mig i min hverdag
  • Mit smil begrænser mig i min relation til andre mennesker 
  • Jeg tror, at det vil skabe en positiv forandring i mit liv at få ordnet mine tænder 
  • Andre lægger mærke til, at jeg har problemer med mine tænder 
  • Jeg kan ikke selv betale den nødvendige behandling eller få tilskud til tandlæge andre steder (fx gennem offentlige tilbud) 
  • Jeg er indstillet på at gennemføre et længere behandlingsforløb og kan selv stå for den nødvendige transport til og fra klinikken 
  • Jeg er villig til, at min udvikling bliver fulgt og dokumenteret 
  • Jeg er ikke misbruger (hvis du er tidligere misbruger, har du været clean i min. to år) 
  • Jeg er indstillet på at pleje mine tænder med regelmæssige eftersyn efter endt behandling.

    Foruden ansøgningskriterierne beror udvælgelsen på en personlig samtale.