Siden sukkerafgiften på sodavand blev fjernet (pr. 1. januar 2014), er sodavandspriserne faldet betragteligt, og salget er ifølge Bryggeriforeningen steget med 27 %.
Nye tal fra analyseinstituttet GfK viser, at danske husstande køber 19 liter mere sodavand på et år, end de gjorde for 10 år siden. I 3. kvartal 2010 indtog hver dansk husstand i gennemsnit 66,8 liter sodavand årligt. I 3. kvartal 2019 var gennemsnittet steget til 85,7 liter sodavand pr. år. Altså en stigning på godt 28 %.
Det stigende sodavandforbrug er stærkt problematisk for danskernes sundhed, dels fordi sukkerholdige drikkevarer øger risikoen for overvægt, dels fordi sodavand jo nu engang er noget skidt for tænderne.
KRÆFTENS BEKÆMPELSE ADVARER NU IMOD SODAVAND
Kræftens Bekæmpelse lancerer nu en kampagne, der skal oplyse om sammenhængen mellem kræft og overvægt.
En kampagne, som ganske vist ikke har sit fokus på sammenhængen mellem tandsundhed og sodavandsindtag, men som falder fint i tråd med den danske tandlægestands holdning til den søde drik: Den skal indtages med måde og langtfra dagligt, som tilfældet desværre er for mange danskeres vedkommende. Ikke mindst de unges.
En pæn del af sodavandssalget i Danmark er dog baseret på vand sødet med Aspartam eller øvrige sødemidler frem for raffineret sukker. Det er velkendt og dokumenteret, at sødemidler ikke umiddelbart giver huller i tænderne, eftersom disse ikke nedbrydes til syre, som almindeligt sukker gør.
Ikke desto mindre er lightsodavand noget skidt for tænderne grundet den lave pH-værdi, som kan skade emaljen og medføre erosioner.
Det bedste ville naturligvis være, hvis danskerne nedsatte forbruget af de søde drikke.
Det næstbedste må være et forøget fokus på tandpleje, herunder regelmæssige tandrensninger og kontrol hos tandlægen. Men det ændrer naturligvis ikke ved den kræftrisiko, der er forbundet ved et stort indtag af sodavand.
Den nye kampagne fra Kræftens Bekæmpelse er en god anledning til at tage emnet sodavandsindtag op med patienterne.
Du kan se Kræftens Bekæmpelses pressemeddelelse
her
Se også kampagnevideoen til ”Et ufedt budskab” ved at trykke
her.