28 Jan
28Jan

Knap var det nye år skudt ind, før HK krævede at få tandlægeklinikkerne lukket ned på linje med andre af de områder, fagforeningens ansatte er beskæftiget i. Problemet ved denne tilgang var og er blot, at der med landets tandklinikker er tale om sundhedsfaglige aktører, som er en særdeles vigtig del af sundhedsvæsenet.

PTO satte sig – sammen med ATO og Tandlægeforeningen – derfor til tasterne for at give svar på tiltale og valgte at adressere Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen direkte.

Nu er der så kommet svar retur. Sundheds- og Ældreministeriet slår i et fælles brev til de tre tandfaglige aktører fast, at det også under coronaepidemien er afgørende for folkesundheden, at befolkningen har adgang til tandpleje. Det gælder den forebyggende af slagsen og den behandlende, men dog ikke den kosmetiske.

Cadeau til danske tandlæger
”Sundhedsstyrelsen vurderer, at det vil være kritisk for folkesundheden, hvis bl.a. den forebyggende indsats i tandplejen ikke opretholdes”, hedder det bl.a. i brevet, som er underskrevet af enhedschef i Sundheds- og Ældreministeriet Kirsten Hansen.

Svaret fra sundhedsmyndighederne er en fjer i hatten på alle danske tandlæger – ansatte såvel som klinikejere – som dagligt arbejder ud fra den antagelse, at en god oral sundhed er altafgørende for ikke bare at opretholde sunde, stærke tænder, men for at forebygge sygdomme i den øvrige del af kroppen. I takt med at videnskaben finder flere og flere beviser for, at forebyggende tandpleje spiller ind i forhold til bl.a. at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes og lungesygdomme, bør tandsundhed få højere og højere prioritet i samfundet.

Svaret fra sundhedsmyndighederne er et skridt på vejen.

Læs brevet her