19 Nov
19Nov

En gruppe danske forskerne har undersøgt effekten af brug af ansigtsmaske som supplement til øvrige forholdsregler mod smitte med coronavirus.

Resultatet har hele verden ventet på i måneder, eftersom de mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter ikke har villet publicere undersøgelsens resultat. Før nu. 

6024 mennesker blev inddelt i to grupper – én, der brugte mundbind, og én, der ikke gjorde. 

I gruppen, der brugte mundbind, blev 1,8 % smittet med COVID-19. 

I gruppen, der ikke brugte mundbind, blev 2,1 % smittet. Altså så godt som ingen forskel. 

Professor, overlæge, dr.med. Henning Bundgaard, Rigshospitalet, har sammen med professor, overlæge, dr.med. Kasper Iversen, Herlev-Gentofte Hospital, stået i spidsen for mundbindsundersøgelsen.

I den videnskabelige artikel ”Effectiveness of Adding a Mask Recommendation to Other Public Health Measures to Prevent SARS-CoV-2 Infection in Danish Mask Wearers”, som i går blev publiceret i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, er undersøgelsen og dens resultater beskrevet indgående.

 Redaktørerne af det ansete tidsskrift Annals of Internal Medicine valgte at offentliggøre DANMASK-19-studiet, fordi de betragter det som ”et veldesignet studie, der er en vigtig brik i puslespillet om, hvordan man bekæmper covid 19-pandemien.” 

Læs mere her:

Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren, hedder det i en pressemeddelelse udsendt af Rigshospitalet.

Læs pressemeddelelsen i sin helhed her: