19 Nov
Lav effekt af mundbind ifølge ny forskning

En gruppe danske forskerne har undersøgt effekten af brug af ansigtsmaske som supplement til øvrige forholdsregler mod smitte med coronavirus.

Resultatet har hele verden ventet på i måneder, eftersom de mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter ikke har villet publicere undersøgelsens resultat. Før nu. 

6024 mennesker blev inddelt i to grupper – én, der brugte mundbind, og én, der ikke gjorde. 

I gruppen, der brugte mundbind, blev 1,8 % smittet med COVID-19. 

I gruppen, der ikke brugte mundbind, blev 2,1 % smittet. Altså så godt som ingen forskel. 

Professor, overlæge, dr.med. Henning Bundgaard, Rigshospitalet, har sammen med professor, overlæge, dr.med. Kasper Iversen, Herlev-Gentofte Hospital, stået i spidsen for mundbindsundersøgelsen.

I den videnskabelige artikel ”Effectiveness of Adding a Mask Recommendation to Other Public Health Measures to Prevent SARS-CoV-2 Infection in Danish Mask Wearers”, som i går blev publiceret i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, er undersøgelsen og dens resultater beskrevet indgående.

 Redaktørerne af det ansete tidsskrift Annals of Internal Medicine valgte at offentliggøre DANMASK-19-studiet, fordi de betragter det som ”et veldesignet studie, der er en vigtig brik i puslespillet om, hvordan man bekæmper covid 19-pandemien.” 

Læs mere her:

Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20% – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren, hedder det i en pressemeddelelse udsendt af Rigshospitalet.

Læs pressemeddelelsen i sin helhed her: