29 Sep
29Sep

Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere med særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza, kan fra i morgen, onsdag den 30. september, få en gratis influenzavaccination. Det gælder således også tandlæger og deres ansatte på klinikken.

Ekstravigtigt med vaccine i år
En helt ny videnskabelig undersøgelse foretaget af de engelske sundhedsmyndigheder har påvist, at hvis man får influenza og samtidig smittes med Covid-19, fordobles risikoen for at dø, sammenlignet med patienter, der ’kun’ er smittet med coronavirus.

Public Health England har studeret 19.256 personer, som blev testet for covid-19 og influenza mellem januar og april 2020. De personer, der både fik konstateret covid-19 og influenza, havde 2,27 gange større risiko for at dø end de personer, der alene blev testet positive for covid-19.

- Den nye viden viser med stor tydelighed, at coinfektion med influenza og covid-19 er en dårlig kombination. En af disse sygdomme er der i øjeblikket en vaccine mod, og det er den vigtige pointe, udtaler Englands vicesundhedsdirektør, Jonathan Van-Tam, til DR Nyheder. Du kan se indslaget her:

Også ifølge professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er influenzavaccination ekstravigtig i år.

- Sædvanligvis anbefaler jeg ikke, at man skal lade sig vaccinere mod influenza, hvis man er ung og rask, men i år har vi altså begge sygdomme florerende. Fordi coronaen er over os, så synes jeg godt, at man kunne overveje, om man selv skulle betale for en influenzavaccination i år, hvis man ikke får tilbudt en gratis, siger Lars Østergaard til DR Nyheder. Egenbetaling kommer så altså ikke på tale for tandlæger og deres ansatte.

Sundheds- og Ældreministeriets Bekendtgørelse om gratis influenzavaccination til visse persongrupper (BEK nr 1331 af 10/09/2020 ) blev offentliggjort den 10. september og træder i kraft den 30. september.

Se bekendtgørelsen her