17 Mar
17Mar

Som tandlæge har du med 100 % garanti styr på hygiejnen og de nationale kliniske retningslinjer. Men tænker du også over smitterisiko i dit venteværelse og på et evt. patienttoilet?

I dit venteværelse tilbyder du måske kaffe og te og stiller engangskrus af plast eller pap til rådighed. Men når patienterne tager et krus, kommer de uundgåeligt til at berøre flere af de øvrige krus i stakken. Krus, som andre patienter efterfølgende kommer til at røre ved. Det samme gælder de magasiner og ugeblade, du har liggende i venteværelset. Eller den holder, du har hængende på toilettet til engangspapirservietter. Her kan virus sætte sig og forplante sig til en af dine andre patienter, som benytter toilettet.

En amerikansk forskergruppe har undersøgt, hvor længe coronavirus er smittefarlig i luft, på rustfrit stål, plast og pap. De fandt frem til, at virus er i stand til at overleve op til tre døgn alle de nævnte steder, bortset fra pap, hvor viruspartikler kun er modstandsdygtigt i op til 24 timer.

Forskergruppens undersøgelse er endnu ikke publiceret og peer reviewed endnu, men er tilgængelig på den åbne forskningsplatform medRxiv.

Du kan læse mere om undersøgelsen her:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v2