08 Dec
08Dec

PRESSEMEDDELELSE      

7. december 2021 

PRESSEMEDDELELSE fra Praktiserende Tandlægers Organisation:

PTO støtter forslag om gratis tandpleje til de 18-21 årige  

Digital tandlægevælger og gratis tandlægehjælp på finansloven. 

Det er til gavn for tandsundheden, at tandlægebehandlingen gøres gratis for de 18 – 21-årige. Formålet med at udvide det gratis tilbud om tandlægebehandling er ifl. aftalen, at sikre tandsundheden fortsætter ind i voksenlivet. 

Med udvidelsen af den gratis tandlægehjælp udvides fritvalgsordningen, til også at gælde for de 18-21-årige. Unge, der flytter hjemmefra inden de fylder 22 år, får dermed mulighed for at flytte det offentlige tilbud om gratis tandlægebehandling til privat tandlægepraksis. Bliver ordningen brugt rigtigt, er der derfor en del unge, der får mulighed for, at få en periode i privat tandlægepraksis, og at få en relation til den nye tandlæge. 

Der er derfor brug for at tænke et setup ind i overgangen til voksentandplejen. En digital tandlægevælger alene løser ikke unges drop out. Der er brug for en ordning, der sikrer, at unge aktivt får valgt en tandlæge i privat praksis, og at det er et valg, der tages i god tid inden de fylder 22 år. Tænkes overgangen til privat praksis ikke ind i udvidelsen af den gratis tandlægebehandling, er der en reel risiko for, det eneste man opnår, er at skubbe det store dropout fra de 18-årige til de 21-årige. 

Det er nogle af de problemstillinger, som vi ser frem til at få mulighed for at uddybe, inden den endelige udmøntning af forligsaftalen.

Formand for PTO Poul Staal kan træffes på tlf. 3126 6211